dimarts, 11 de gener del 2011

Sunu Gaal (2)

Com deia a l'anterior "post",  M'bour és un dels principals "ports"  pesquers del Sénégal.  Cada tarda a partir de les 5 comencen a arribar les "gaal" amb els pescadors que s'han passat tota la jornada a la mar, i ràpidament descarreguen la seva càrrega de peix  cap al mercat local o bé per distribuir.ho.

El "toubab" que vulgui comprar peix  haurà de regatejar, amb el convenciment íntim, que per molt bó que hagi estat el regateig,  sempre acabarà pagant mes que un natural del país.

Una vegada tancada la compra,  cal escatar el peix i tallar.ho.  D'això s'encarregaran dues dones, que no són les que ens han venut el peix. L'una escata  amb un estri artesanal  i l'altra talla, fent servir inclús un matxet de tallar canya. I ens cobraran per la feina, es clar (1000 CF, poc més d'un euro cadascuna).  La nostra ombra en tot aquest procés ha estat un noiet que s'ens ha enganxat des del mateix moment que hem trepitjat el mercat, amb un assortit de bosses de plàstic penjades de la perxa de fusta. A les bosses que ens vendrà hi anirà a parar el peix.

Sopar de cap d'any: gambes i camarons.  I pel peix, (el vermell el van anomenar "grand roger") res millor que una tiboudiene, plat nacional de Sunu gaal.  Arros amb peix i verdures, cuinat a casa dels nostres amics, i menjat a la manera tradicional: asseguts a sobre d'una catifa i amb la mà, d'una safata comuna.

I per finalitzar la cerimònia del te.  Es serveix tres vegades:  la primera, el te és amarg com la mort. La segona, el té es dur com la vida. I la tercera, és dolç com l'amor.  La cerimonia del te pot durar hores, però el fet és que acompanyats de persones com els nostres amics i la seva família, el temps deixa de tenir importància.



2 comentaris:

PS ha dit...

Quina varietat d´imatges i colors, s´hi respira tràfec i molta vida.
Em pregunto si aquests gambots i la resta la pesca tenen un gust semblant al de la nostra costa.
Uns dies ben aprofitats, Quim!

QUIMDD ha dit...

Gràcies pel comentari ! La veritat és que a mi em van semblar tant bones com les de Palamós. Fetes a la planxa, van quedar excel.lents. I el peix era fort, tenia cos. Barrejat amb arrós i verdures , fabulós.