dissabte, 30 de gener del 2010

Els dies vermells del calendari

No, no em refereixo als dies color vermell del típic calendari que ens assenyala els diumenges i les festes. M'estic referint als "meus" dies vermells del calendari.

Dies en els que deixo tot el que tenia programat. Millor dit, no programo res que no sigui dedicar-me totalment al que tinc previst fer.

Un d'aquests dies vermells del meu calendari particular és el 20 de gener, Sant Sebastià.

Hi ha un poble en el que aquest dia, tot.hom deixa les seves obligacions qüotidianes (és festa local), tanca el negoci si el té, i ja sigui caminant, en moto, o cotxe,  les seves gents pugen a l'ermita de Sant Sebastià situada a la vessant de muntanya del Pení que mira al poble. Em refereixo a Cadaqués i a la  festa del seu patró.
La tradició s'imposa.  Amics, família, ens reunim al voltant d'unes graelles, atiem el foc de llenya i preparem carn a la brasa, degustem preparacions que hem portat des de casa, -excel.lent el foie d'en Marc i la musaka - bevem bon vi, tot això acompanyat d'unes bones garotes i d'altres fruits de mar.















Cada any es repeteix,  però res és igual. L'any passat, 2009  va fer un dia magnífic, fred però assolejat. Aquest 20 de gener de 2010, el dia ha estat fred, boirós i plujós. Malgrat això, les cares eren gairebé les mateixes de l'any passat, i gairebé segur que les mateixes de l'any vinent.

A l'acabar, sardanes i ball de "patacades".   (Per cert, l'imatge del coblista amb el flabiol i el tamborí és la prova evident que l'home , en contra de la creència popular, es capaç de fer dues coses a l'hora)

La pluja ha produït fets miraculosos:  l'ermita s'ha omplert de gent de gom a gom (cosa rara els nostres dies). En aquest cas però, ha estat per muntar taules i continuar l'àpat sense mullar-se.

D'altes hem preferit aguantar el xàfec i protegir-nos amb paraigües i d'altres estris de fortuna. 

Si, hi ha dies vermells als meu calendari.  Però també hi ha dies negres.  I la llei de la compensació va fer de les seves una vegada més.  Dimecres dia 20 a Sant Sebastià de  Cadaqués,  va ser un plujós i fred però fantàstic dia vermell.  Dimarts dia 26 a Barcelona va ser un assolejat i atemperat però horrible dia negre. I el menú  va ser diferent: amanida, hamburgueses, crèpe d'espinacs.



La boira envolta Pení, Cadaqués, i permet percebre Cap de Creus